La ciutat de Buenos Aires ha experimentat grans canvis al llarg de la seva història; polítics, econòmics, socials, etc.
Després de la Reforma de la Constitució Argentina, al 1994 la ciutat va tenir la seva pròpia constitució i un govern autònom elegit pels ciutadans de Buenos Aires.
Des de les hores i durant els següents dos anys, la ciutat va tenir un gran desenvolupament cultural, i de les seves infrastuctures. Es va fer la ampliació de la red subterrània (el metro) i la reforma de museus, teatres i centres culturals de gran importància actualment.
Però al desembre del 2001 Buenos Aires i Argentina van patir una de les pitjors crisis del país anomenada; “corralito”.
El corralito va ser una crisis financera produïda per la limitació da la retirada de diners del banc. Els ciutadants de Buenos Aires, només podien retirar un màxim de 250 dòlars (187€) a la setmana i es va prohibir a les empreses realitzar transferències a l’exterior. D’aquesta manera s’intentava evitar l’escapada de diners i protegir la moneda, però el que es va aconseguir va ser la caiguda de l’economia argentina.
Aquesta crisis no va perjudicar tant sols de manera econòmica sinó que també va provocar el desastre social. Hi va haver molts saquejos a supermercats, altres botigues o magatzems de la ciutat, ja que la gent no podia disposar dels seus diners i per tant es dedicava a robar tot allò que era necessari per sobreviure.
També es van produir grans manifestacions on els ciutadans de Buenos Aires van sortir al carrer a protestar i defensar els seus drets. Aquest fet va provocar la renuncia del càrrec del president d’Argentina Fernando de la Rua.
Al desembre del 2002 la crisis del corralito es va donar per acabada. Després de molts canvis polítics, Buenos Aires i Argentina es va anar recuperant mica en mica de la crisis. Actualment aquesta es dona del tot finalitzada, però això no vol dir que s’hagin solucionat tots els problemes.
Avui dia a la ciutat de Buenos Aires la pobresa és un fet real i actual, a pesar dels esforços dels diferents governs per acabar amb ella. A la zona sud de la ciutat existeixen les “villas miserias”, zona marginal on es concentra el major índex de pobresa i indigència i on la gent viu en condicions nefastes.
En general podem dir que Buenos Aires és una ciutat en constants canvis, sobretot polítics, però malauradament segueix sent una ciutat on la corrupció està a l’ordre del dia i on la inseguretat ciutadana encara existeix.
Adjuntem una entrevista d' noia de Buenos Aires, que va marxar del seu país per venir a viure a Catalunya, que ens explicarà algunes experiències viscudes i ens donarà el seu punt de vista.
Entrevista